МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2010-12-14 13:06:13

Міжнародний астрономічний союз (МАС, IAU) - організація, що об`єднує астрономічні співтовариства всього світу. Заснована в 1919 році. Завдання організації полягає у заохоченні та захисті астрономії у всіх її аспектах в рамках міжнародного співробітництва.

МАС складається з держав-членів (представлених національними академіями або іншими неурядовими установами) і 10120 індивідуальних членів. Союз включає 90 країн. Разом з подібними організаціями в інших галузях науки, IAU належить до Міжнародної ради наукових союзів, штаб якого розташований в Парижі. Під заступництвом союзу працюють Центральне бюро астрономічних телеграм і Центр малих планет, розташовані в Смітсонівський астрофізичної обсерваторії.

У Союзі діють понад 40 постійних комісій та Виконавчий комітет. Раз на три-чотири роки (перерва була тільки в роки другої світової війни) в одній з країн-учасниць проходять Генеральні асамблеї (з'їзди). МАС визнаний як вища міжнародна інстанція у вирішенні астрономічних питань, які потребують співпраці та стандартизації, таких як офіційне найменування астрономічних тіл і деталей на них. IAU також сприяє проведенню астрономічних спостережень в країнах, що розвиваються. Кожні три роки збирається Генеральна асамблея IAU, регулярно організовуються симпозіуми та колоквіуми фахівців.